Žiaci SOŠE budú využívať na praktickú prípravu cvičné pole

23.06.2010 Prešov

Poprad 23. júna (TASR) – Takmer 500 žiakov Strednej odbornej školy elektrotechnickej (SOŠE) v Poprade – Matejovciach bude môcť od dnešného dňa v rámci praktickej prípravy využívať cvičné pole.
To pre nich vybudovala spoločnosť Východoslovenská energetika (VSE) v celkovej hodnote takmer 23.000 eur.
Ide o stavbu s rozlohou 70 m2, ktorá pozostáva z viacerých častí. \"Pole je unikátne vo viacerých smeroch, ide o jediné podobné školské zariadenie na území východného Slovenska, \" konštatoval riaditeľ divízie sieťové služby VSE Radoslav Haluška. Dodal, že použité boli výlučne nové zariadenia, ktoré spoločnosť bežne využíva aj v reálnej prevádzke distribučnej sústavy. Bude slúžiť ako ukážka a pomôcka pre študentov, budúcich elektroenergetikov, ktorí budú vo svojom zamestnaní pracovať s podobnými zariadeniami. \"Cvičné pole pozostáva z ukážky vysokonapäťovej prípojky, nízkonapäťovej prípojky a transformačnej stanice, toto zariadenia nebude pod prúdom, \" priblížil Boris Peško z útvaru komunikácie spoločnosti.
\"Naši žiaci tak budú mať možnosť získať reálnu predstavu o skutočných energetických zariadeniach. Máme priestor na teoretickú i praktickú výučbu, \" zhodnotila prínos cvičného poľa riaditeľka školy Anna Lorencovičová. Pole je samostatným ostrovom mimo distribučnej sústavy. Žiaci si teda budú môcť vyskúšať prácu so zariadením úplne bezpečným spôsobom, bez rizika nechcených zásahov do distribučnej sústavy či úrazov. Prínosom je tiež, že žiaci prídu do styku s niečím, čo doposiaľ len videli a z čoho majú strach. Podľa riaditeľky môže toto zariadenie zvýšiť odvahu u študentov.
Cvičné pole budú môcť využívať aj žiaci z iných takto zameraných škôl z východného Slovenska. Vedúca úseku pre ľudské zdroje vo VSE Markéta Hritz uviedla, že pôjde o školy, s ktorými spoločnosť už dlhšie spolupracuje. Okrem novovybudovaného poľa pripravuje pre študentov aj vedomostné súťaže, praxe, exkurzie a raz za rok si tímy z jednotlivých škôl môžu zmerať sily vo výstavbe funkčných modelov rôznych elektrických zariadení.
 

Vyberte región